SONIA SUMAR METHOD

Yoga for the Special Child®, LLC  is een specifiek ontwikkeld programma door Sonia Sumar.

Wie is Sonia Sumar?

In 1972 werd Sonia Sumar mama van een dochtertje met het syndroom van Down, Roberta. Ze werd geconfronteerd met deze diagnose en ontving weinig ondersteuning. Sonia besloot zelf op zoek te gaan hoe ze de ontwikkeling van haar kind optimaal kon stimuleren. Zo kwam ze in contact met yoga en de vele voordelen dat het bood om mentaal en fysiek sterker te worden. Samen met Roberta beoefende Sonia Hatha Yoga. Gaandeweg ontwikkelde Sonia een aangepast programma voor Roberta. Het bleek ook effectief bij andere kinderen met een mentale en/of fysieke beperking. Na het overlijden van Roberta wijdde Sonia haar leven aan het verder ontwikkelen van haar methode en deelt het tot op vandaag met de hele wereld.
Zo kwamen ook wij, Hilde en Lena in haar yoga-opleiding for the special child terecht.

De methode?

Aan de basis ligt een respectvolle ontmoeting en vreugdevolle verbinding met de persoon achter de beperking en het gedrag.
Vanuit wederzijds vertrouwen en aandacht, van hart tot hart en ziel tot ziel.

Enkel en alleen vanuit deze basis wordt er gestart met ontspanningsoefeningen, ademhalings-technieken ( pranayama’s), mantra’s en yoga houdingen.

Er wordt steeds gewerkt met een vaste routine die elke keer weer terug keert waardoor er herkenbaarheid ontstaat.

Dit specifieke programma kan al gestart worden met baby’tjes van een paar weken oud. Zo kan de ontwikkeling en het contact optimaal gestimuleerd worden. Er geldt hier echter geen leeftijdsgrens . Ook voor tieners en volwassenen is dit een zeer bruikbaar en prettig programma. We bieden ook oefeningen aan die ouders thuis kunnen doen om de ontwikkeling van hun kind te stimuleren en het contact kan bevorderen.

De yoga is zacht, therapeutisch en erg geschikt voor kinderen en volwassen met verschillende zorgvragen zoals syndroom van down, ADHD,ADD,ASS,… en personen met een meervoudige beperking.

Yoga for the Special Child®, LLC  – Sonia Sumar Method- ondersteunt de fysieke en mentale ontwikkeling, zorgt voor herstel en balans van het emotionele welzijn en brengt rust in geest en lichaam.

De voordelen samengevat

  • Verhogen/verlagen van spierspanning
  • Meer flexibiliteit, kracht en evenwicht/balans
  • Verbeterde motorische coördinatie en vergroten van lichaamsbesef
  • Ondersteuning van ademhaling en spijsvertering
  • Verbeterde balans tussen inspanning en ontspanning
  • Versterkte communicatieve en sociale vaardigheden
  • Verhoogde aandacht, concentratie en zelfbeheersing
  • Reguleren van emoties
  • Verhoogd gevoel van vreugde
  • Versterken van zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en gevoel van eigenwaarde