YOGA THERAPIE

Gespecialiseerd in Yoga aan kinderen en volwassenen volgens de Sonia Sumar methode

Sonia Sumar, een pionier in het onderwijzen van yoga aan kinderen met speciale behoeften wekte onze nieuwsgierigheid om meer te leren over hoe yoga kinderen en volwassenen ten goede kan komen met lichamelijke, emotionele, sociale, en ontwikkelingsproblemen.

Sonia Sumar is de oprichtster van het Yoga for the Special Child-programma. Mevrouw Sumar heeft een stap-voor-stap, hands-on geïntegreerd systeem ontwikkeld om de natuurlijke ontwikkeling van kinderen, peuters en baby’s met o.a. downsyndroom, hersenverlamming en spina Bifida te verbeteren, evenals kinderen met leerproblemen, autistisch spectrum aandoeningen, ADHD en ADD. Haar syllabus bestaat uit vier herstelfasen die zijn ontworpen voor speciale yogastudenten. Elke fase richt zich op een andere fase van de ontwikkeling van het kind. De meest geavanceerde fase is de imitatieve fase, die is gericht op een kind dat fysieke onafhankelijkheid heeft ontwikkeld. Het omvat Hatha yoga-houdingen, responsieve zang, ademtechnieken, oog-oefeningen en diepe ontspanning.

Yoga for the Special Child

Yoga houdingen balanceren de spiertonus, verbeteren de grove en fijne motoriek, coördinatie, spiercontrole, voortbeweging en uithoudingsvermogen. Ze versterken en zuiveren ook de interne organen van gifstoffen en afvalstoffen. Het zenuwstelsel en het endocriene systeem zijn in balans om ongepaste impulsen tegen te gaan. Houdingen aanhouden voor een kortere periode is activerend. Houdingen voor een langere periode aanhouden is rustgevend.
Flexibiliteit en behendigheid leveren hele belangrijke voordelen op voor alle mensen, inclusief jonge lichamen.
Bovendien geven langwerpige spierreceptoren serotonine vrij, een chemische stof in de hersenen die stress neutraliseert. Serotonine helpt ons om kalm, alert en beter in staat te zijn om met veranderingen om te gaan. Het verbetert ook het geheugen door informatie vast te leggen.

Yoga houdingen handhaven de gezondheid van de wervelkolom evenals aaneengesloten spieren en gewrichten. Slecht uitgelijnde spieren in de nek, schouders en romp vereisen meer inspanning om beweging te veroorzaken en chronische spierspanning te creëren. Een beperkte ribbenkast en diafragma zullen de ademhaling remmen.
Een flexibele en goed uitgelijnde rug is noodzakelijk om bewegingen efficiënt uit te voeren en zal een kind helpen gemakkelijker te ademen met minder inspanning.
Op deze website nog meer gedetailleerde informatie over de voordelen van Hatha Yoga houdingen en de gebieden die ze beïnvloeden, gebaseerd op de Satchidananda Ashram Intermediate Integrale Hatha Yoga Handleiding.